26. 1. 2011

History of shoes.

         Niekde som čítala,že 90% žien sa nedokáže vzdať svojich topánok,aj keď sú už značne poškodené. Skrátka,nedokážeme ich hodiť do koša/darovať/predať. Pravdou je,že ja patrím k väčšine a topánky sú pre mňa posvätné. S podpätkami, bez nich, s platformou, lodičky,botasky, čižmy, tenisky ( tie mám už riadne zošúchané,mamka mi ich chcela vyhodiť,ale ja som si ich schovala :D). To ma inšpirovalo k napísaniu postu o tom,čo je súčasťou každého človeka 24/7. Príjemné čítanie! :)

,,Shoes fashion“ zrodená  roku 3 300 pred n.l.

Praveká módažiadny Louboutin, Blahnik. Bol pravek, neandertálci jeho súčasťou a súčasťou nôh neandertálcov boli len pásy látok. Najstaršie zachované topánky pochádzajú zo západu USA. Topánky tu predstavovali jemné tkané sandále vyrobené z rastlinných vlákien. Nepripomínajú Vám špicaté topánky,ktoré ja z duše nenávidím? :D





Antické obdobie-  Myslíte si,že obuvníci šili dve rozdielne topánky? Ten,kto horlivo kýve hlavou na vyjadrenie súhlasu,nech rýchlo prestane a nahlas povie NIE. Obuvníci si s takými ,,maličkosťami“ nelámali hlavu a tak mal každý nositeľ obuvi za úlohu si nohy nosením topánok prirodzene ,,vymodelovať“ na pravú a ľavú nohu.

Pravdou však ostáva, že to čo bolo IN pred tisíckami rokov, je IN aj v súčasnosti. Samozrejme s ,,menšími“ úpravami a s kvalitnejším materiálom. Napr. také gladiátorky, ktorých história sa začína písať v Starovekom Grécku a Ríme. Sú to sandále s odhalenými prstami a chodidlami, ktoré sú viazané ramienkami.



 

Stredovek – na trh prichádzajú topánky špicatých a úzkych tvaroch, tzv. poulaine.

14. storočie sa zas pýši drevákmi – tzv. panelle.


Keď som bola malá, čítala som knihu, kde hlavná predstaviteľka ustavične nosila mokasíny. Pýtala som sa samej seba:,,Sakra,ako to vyzerá?“ Dozvedela som sa a teraz už viem aj to, že mokasíny sa začali vyrábať niekedy okolo r. 1 600 a nosili ich napríklad aj takí Babylončania.


A KONEČNE!!!
17. storočievznik podpätkov. To,čo preklíname,chválime,nenávidíme a milujeme! Každá žena sa cíti krajšie a sexy,keď ich má na nohách. F**k and love, high heels.
V pol.17. storočia sa na koženú obuv vyrezávali ažúrové motívy a svoj rozkvet prežívala aj mužská obuv. Okrem toho, vznikli čižmy siahajúce pod členok.

ŠOK!!
O niekoľko rokov neskôr sa podpätky zmenšujú a pomaly sa sťahujú z domu pani Módy. Hodváb je nahradený kožou,pretože tá bola ľahšie prístupnejšia. Našťastie, v 60.rokoch sa vrátili späť, dámska obuv je obohatená o šnurovanie alebo o zapínanie na gombíky.
Veľmi dôležité prvky v móde boli: detail, farba a vzor.

Súčasnosť – tu už existuje niekto taký ako Louboutin, Blahnik, Chanel a mnoho iných. Nie každý si to však môže dovoliť a tak nastupuje na rad Baťa, Deichmann, Humanic a pod.
Tak či tak, krásnych topánok je mnoho, v lacných aj drahých obchodoch a my sa môžme tešiť, že na nohách nosíme skvosty. Platformy, sandálky s viazaním nad členkami (Alberta Ferreti), podpätky a vzory šialené ako aprílové počasie (Prada) a návrhári diktujúci módu na rok 2o11 nás nenechajú chodiť bosí. Moje nohy sú pripravené vyraziť do mestských ulíc odeté do krásy s vlastnosťou im typickou. :)






P.S. Topánky môžu vyzerať akokoľvek fantasticky,ak však nie sú pohodlné, zošúchajú sa či úplne dotrhajú, treba ich reklamovať. Zaujímavý článok o tomto nepríjemnom probléme zverejnil Alex a nájdete ho tu

5 komentárov:

  1. hezký článek! já mám hrozný problém vyhazovat boty, to už se musí skoro rozpadat na noze :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chci taky takové pěkné boty z pravěku:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super článek :) ty boty z pravěku mě pobavily :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Czech foreigner - stotožňujem sa s tebou :)
    Lucie - nápad na DIY :D:D:D
    Bee - aj mňa :)
    Ďakujem za komenty :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zaujimavy namet clanku, ale na mna trosku malo spracovany ...

    OdpovedaťOdstrániť