21. 6. 2011

Veľký nos = veľký charakter.Tak sa hovorí. Vraj.

Nedokonalosti. Máme ich všetky. Tie, ktoré zachráni Vichy či Dermacol, tie, ktoré sa dajú odstrániť len plastikou. A potom sú tie,s ktorými sa zmierime a naučíme sa s nimi žiť. Do cca 15.-teho roku môjho života bola mojou nedokonalosťou moja postava. Ale to som si len sama nahovárala. Potom prišla stredná škola a pár mojích spolužiakov sa smialo z môjho nosa. Veľký, krivý. /krivý kvôli okuliarom, zabijem sa?/ Nedokázala som sa s tým zmieriť. Bola som hlúpa, dala som na reči iných. A tak som používala rôzne make-up triky, aby som túto svoju nedokonalosť aspoň trochu zakryla. A chcela som si našetriť na plastiku. Vravím, hlupaňa som bola.
Až k takýmto myšlienkam ma dohnali hlúpe reči hlúpych spolužiakov. O ich nedokonalostiach ani nevravím. Iste, sranda musí byť, ale mne to vtedy smiešne nepripadalo.
A vyrovnávala som sa s tým po svojom.
Až raz prišiel okamih, keď som to otočila. Smejete sa Vy? Smejem sa JA! A tak som ich útoky začala odrážať. Začala som sa smiať na ich ,,vtipoch" o mojom nose. Začala som sa smiať z nich. Používala  som ich zbrane. Jeden sa snažil docieliť biceps o rozmeru 40 cm, mal len 34 cm. Druhý bol z dediny /nemám nič proti ľuďom z dedín!/ a neznášal mestské deti. A kydal na všetkých, ktorí boli z mesta. Že sa im začali smiať všetci ostatní, o tom nepochybujte.
Čo to bolo? Šikana? Sranda? Teraz to je už jedno.
Pretože ma napriek všetkému naučili jednej veci. Prijať samu seba. Prijať sa so všetkými chybami a mať sa rada.  Nezáleží na tom, či ste tučná alebo máte plochý hrudník, nosíte okuliare, či máte krivý nos. Nezáleží na tom, čo si o Vás ľudia myslia, lebo Vy máte vlastnú myseľ. Len Vy rozhodujete o tom, čo chcete, čo budete robiť, ktorou cestou sa v živote vyberiete.
A tak každé ráno, keď sa zobudím a pozriem do zrkadla, vidím svoju pravú tvár. Vlasy mi stoja na všetky svetové strany, pleť je pokrčená, oči zlepené. Aj napriek tomu ďakujem tým  hore za to, ako vyzerám a usmejem sa na seba.
Lebo vždy to mohlo dopadnúť aj horšie. Mohla som byť slepá. Hluchá. Nemá. Nemusela som mať dve ruky a dve nohy. Nemusela som tu byť vôbec.
Takže mi môj krivý/veľký nos príde ako úplná banalita. Adela, Sarah Jessica Parker či Barbra Streisand si na tom postavili kariéru. Eleanor Roosevelt povedala: ,,Všetky komplexy si vyrábame samy." Je len na nás, či sa prestaneme trápiť kvôli takýmto maličkostiam, alebo sa budeme usmievať na okolitý svet a tešiť sa zo života. A fotiť fotky z profilu. :)

12 komentárov:

  1. Som na tom podobne, tiež som sa s nosom zmierila a myslím si, že mi / aj Tebe / pristane :) Príjemný článok, ďakujeme zaň :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. na toto môžem povedať len "jéj!", a platí to aj pre článok a aj pre fotku :)
    ja to mám presne opačne, môj sa mi vždy zdal až príliš malý a prasiatkovský :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky jsem měla dost problémů, s postavou nikdy, ty začaly až ted, ale to už jsem zase překousla tím, že jsem začala jíst zdravěji a cítím se skvěle. Ale hlavně jsem měla problémy s nosem, ano, taky :D Ale kvůli tomu, že ho mám malý a do vrchu, takový "pršáček". Vždycky mi to vadilo, ale přestala jsem se kvůli tomu trápit. Pak mě štvaly zuby, že je mám křivé a žluté, to vyřešily trochu rovnátka a to, že je nebudu mít nikdy úplně bílé, jsem taky přijala. Od ted mám zase chut se usmívat a jsem spokojená sama se sebou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. parádny článok!
    aj ja som na tom podobne!dostala som jednu prezývku,za ktorú som sa najskôr hnevala a prosila ich,aby prestali :D a teraz?smejem sa na tej prezývke a minule keď sme sa fotili a rozdávali nám fotky,dali mi ju podpísať..a na just som sa podpísala tou prezývkou :D mala si ich vidieť !
    ja mám jediný problém s tvárou..tesne pred "kamarátkou" mám celú tvár pokrytú vyrážkami :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super článek!
    PS: podle mě ti tvůj nos sluší :) , nevím kde někdo přišel na to, že ho máš křivý

    OdpovedaťOdstrániť
  6. krásny článok Emka, k tebe sa mi ten nos tak hodí, že bez neho by si to nebola ty :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Velmi, velmi s tebou suhlasim. Aj ked ziadny velky nos na tomto obrazku nevidim, pravdupovediac.
    Tiez som mala vela pochybnosti o mojom vyzore, ked som bola mladsia. Dnes uz som sa naucila mat sama seba rada taku, aka som. Obcas to pride vekom, obcas si to clovek proste musi vtlct :)

    Krasny vikend prajem!

    xx
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. skvely članok! Komplexy si skutočne vyrábame samy...množstvo z našich "nedostatkov" si iný ani nevšimnú,kým na ne neustale neupozorňujeme a keď sa s nimi stotožníme a stanú sa našou súčasťou, môžu byť našim plusom. Vďaka takým malým odlišnostiam sme pre niekoho zaujimavejší ako iný...ja nimi tiež občas ešte trpím, ale väčšinou len v zlom období a čím ďalej tým menej vzhľadovými :) Veď s tým sa ani nedá extremne nič robiť, bolo nam to nadelené a asi z nejakého dôvodu.A tiež som toho názoru, že nemáš vôbec krivý nos!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. mne sa brutalne pacia zeny so zaujimavym nosom! je jedno ci je velky krivy zvlastny, ak ho dotycna vie nosit a nehanbi sa zan. Celkovo sa mi pacia nie dokonali, ale zaujimavi inspirativni ludia. Neviem preco, citim z takych zien nejaku vnutornu silu...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. si mila:)inak pekny clanok,vazne.mam kamaratku ktora ma krc ze ma pehy..podla mna je to strasne sexy..cize nie kazdy to vidi tak tragicky ako ten ,,postihnuty" :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Na árijský, židovský, nebo prostě orlí, skobovitý či římský nos by lidé měli být hrdí a být za něj sakra rádi
    Znak evoluce, navíc ohromná krása

    Jen hlupák si vezme k srdci závistivé posmívání

    OdpovedaťOdstrániť